IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

34 Stron V  « < 23 24 25 26 27 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Krakowska Karta Miejska
Peregrinus
post 1-03-2008, 02:55
Post #481

Nowy
*

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 482

U mnie to samo, w kasownikach komunikat BRAK WAŻNEGO BILETU ale może to problem z kartą, gdy sprawdzam kartę w automacie mobilnym to następuje wyłączenie rzeczonego automatu, już kilka tak wyłączyłem biggrin.gif Czyżby karta dobiegała kresu swej żywotności? W końcu mam ją już parę lat?

Ten post edytował Peregrinus 1-03-2008, 02:55

--------------------
Stój pół godziny na przystanku, albo ci MPK nawieje. A jak już jedziesz tramwajem, to pamiętaj, że kieruje Pan Samochodzik, Hobbysta.
Go to the top of the page

+Quote Post
Kierowca z KP
post 1-03-2008, 11:14
Post #482

Gaduła :-)

Nr użytkownika: 3,371

Następny co zwiesza automaty dry.gif Proponuje telefon/ spacer na Brożka i przedstawić co sie dzieje to Cie zreanimują.

I tu nie masz sie z czego cieszyć dając " biggrin.gif " bo przez to że zwiesisz automat to ludzie kupują i kierowcy/ motorniczego i nie potrzebnie stoimy...

Ten post edytował Kierowca z KP 1-03-2008, 11:16

--------------------
Spieszmy się jeździć GT6+B4. Tak szybko odchodzą.

Spotkać mnie można w autobusach każdej marki... Choć w tramwajach raczej w GT6, GT6+B4, E1, E1+c3. Polecam te wagony.

+Quote Post
lass
post 1-03-2008, 11:46
Post #483

Grupa: Administrator
Nr użytkownika: 123

W dodatku do każdej takiej awarii jedzie pogotowie techniczne do "odwieszenia" automatu. Zaiste dziwna postawa - cieszyć się z generowania kosztów i problemów zamiast przyczynić się do ich rozwiązania.

--------------------
[url="http://www.komunikacja.krakow.pl/L/genealogia/"]http://www.komunikacja.krakow.pl/L/genealogia/[/url]

+Quote Post
spex
post 2-03-2008, 23:19
Post #484

Nr użytkownika: 38
Tlen: spex
Numer GG: 2553477

CYTAT(lass @ 1-03-2008, 11:46) [snapback]55551[/snapback]
W dodatku do każdej takiej awarii jedzie pogotowie techniczne do "odwieszenia" automatu. Zaiste dziwna postawa - cieszyć się z generowania kosztów i problemów zamiast przyczynić się do ich rozwiązania.

Tak, tylko jeśli MPK wie iż jakaś seria KKM robi kłopoty, to je powinna wymienić albo dać stosowny komunikat iż coś jest na rzeczy.

--------------------
Sprzedam domenę www.kraking.info

+Quote Post
renegade
post 16-03-2008, 22:34
Post #485

Nowy
*

Nr użytkownika: 433

Dziś moja koleżanka próbowała doładować KKM w 4 różnych automatach, za każdym razem pojawiał się komunikat "błąd podczas drukowania" i karta nie została doładowana. Czy ktoś miał podobne doświadczenie i wie czym może to być spowodowane?

+Quote Post
_Mc-EN_
post 17-03-2008, 00:46
Post #486

Nowy
*

Nr użytkownika: 9,326

CYTAT(renegade @ 16-03-2008, 22:34) [snapback]56199[/snapback]
Dziś moja koleżanka próbowała doładować KKM w 4 różnych automatach, za każdym razem pojawiał się komunikat "błąd podczas drukowania" i karta nie została doładowana. Czy ktoś miał podobne doświadczenie i wie czym może to być spowodowane?

Hmmm... Już wcześniej w tym temacie wspominałem - może dalej występują kłopoty z biletami aglo? Ja biorąc przedłużenie problemów żadnych nie doświadczyłem, ale aż z ciekawości przy następnym doładowaniu wybiorę opcję kupna "nowego" biletu. Niestety, przyjdzie mi czekać z tymi testami aż do 10tego tongue.gif

--------------------
"Możesz myśleć tak jak nie myślał nikt, możesz sam zbudować nowy świat
Możesz klęczeć, lecz z tych klęczek wstań, możesz wszystko i chcesz tak żyj!

Tu w Piwnicy przyjaciół wiernych masz i uwierz że nigdy nie zostaniesz sam!"
[PpK]

+Quote Post
pionek
post 18-03-2008, 00:37
Post #487

Zaawansowany
**

Nr użytkownika: 1,104

Takie dość głupie pytanie. Czy nie można by było wprowadzić już do czytników KKM przy kasownikach odpowiednich danych umożliwiających poprawne czytanie KKM-ów? Przecież od stycznia zamontowano conajmniej kilka nowych czytników, mimo iż nie działają one poprawnie.
Czy nie lepiej zrezygnować z czytników przy kasownikach albo zainstalować im nowe oprogramowanie niż kupować nowe bezużyteczne maszynki?

+Quote Post
muddy
post 20-03-2008, 16:53
Post #488

Nowy
*

Nr użytkownika: 17
Numer GG: 401824

CYTAT(spex @ 5-01-2008, 22:33) [snapback]53100[/snapback]
Bo systemy Waw i z Krakowa są totalnie różne (struktura karty).

Stary post, ale dopiero teraz go przeczytałem, więc skomentuję.

Systemy nie są totalnie różne. Sprzętowo systemy są identyczne (jeśli chodzi o karty i czytniki - ta sama technologia tego samego producenta, oczywiście całość zabudowana w inne automaty i inne kasowniki, ale to tylko dodatek).

Karty różnią się przede wszystkim kluczami dostępu. W dalszej kolejności oczywiście strukturą danych na karcie (i w tym sensie są różne, ale czy totalnie?). Ale teoretycznie można na takiej karcie zapisać kilka "struktur" logicznych, nawet z różnymi kluczami, więc nie byłoby wielkiego problemu ze stworzeniem karty "hybrydowej" krakowsko-warszawskiej (oczywiście z technicznego punktu widzenia).

--------------------
MM

+Quote Post
skiraz
post 20-03-2008, 17:04
Post #489

starszy użyszkodnik

Grupa: Redakcja
Nr użytkownika: 58

OIDP, pamiec na karcie jest tak mała, że ledwo mieści te dwa obecne bilety. A co dopiero jakaś kolejna, no i czemu krakowsko - warszawska a nie np: krakowsko - wąchocka?

+Quote Post
Krzysiaczek
post 20-03-2008, 17:15
Post #490

Moderator Forum (zanikający czasem...)

Skąd: Stołeczne Królewskie Miasto Kraków, Na Kozłówce ex. Stare Miasto
Nr użytkownika: 78
Tlen: kmalak

A no bo w Wąchocku jest mniej rozwinięta sięć KM ... tongue.gif

--------------------
Pozdrawiam,
Krzysiaczek
"...Jam karzeł, jam karzeł!!!
Gnom zły i okrutny, świat widzę ponuro, bom ciemno ubrany, wzrost pożal się Boże.
Nie trzeba proroków, ja czuję to skórą, co dziś źle się toczy, potoczy się gorzej!!!
Zginiemy, a nasze pałace się zwalą..."
P.Gintrowski

+Quote Post
muddy
post 20-03-2008, 17:48
Post #491

Nowy
*

Nr użytkownika: 17
Numer GG: 401824

CYTAT(skiraz @ 20-03-2008, 17:04) [snapback]56457[/snapback]
OIDP, pamiec na karcie jest tak mała, że ledwo mieści te dwa obecne bilety.

Nie jest tak źle. Pracowałem nad projektem karty warszawskiej. Nie pamiętam już niestety konkretnych wartości (a choćbym pamiętał i tak niewiele mógłbym ujawnić), ale zapisanie dodatkowych danych na tamtej karcie to żaden problem.

Oczywiście, potrzebne założenie, że karta krakowska również rozsądnie dysponuje miejscem. Ale skoro karta ma w przyszłości służyć do innych celów (jako karta parkingowa, bilet wstępu do muzeum czy elektroniczna portmonetka), to nie powinno być kłopotu.

CYTAT(skiraz @ 20-03-2008, 17:04) [snapback]56457[/snapback]
A co dopiero jakaś kolejna, no i czemu krakowsko - warszawska a nie np: krakowsko - wąchocka?

Wątek dotyczył akurat Krakowa i Warszawy.

--------------------
MM

+Quote Post
Zbigniew
post 7-04-2008, 13:13
Post #492

Uczony

Nr użytkownika: 21

Ja już od prima-aprilisu jeżdżę na Krakowską Kartę Miejską (wcześniej miałem tradycyjny bilet okresowy), przy czym mam pewne zastrzeżenia do czytników zamontowanych w kasownikach. One wypisują błędny komunikat. Np. moją KKM odczytują jako ulgowy miejski, ważny do (data). Wszystkie daty się zgadzają, ale taryfa nie, gdyż ja mam wg taryfy normalnej (nie mam zniżek). Może fakt posiadania biletu okresowego już uchodzi za ulgę? Może te czytniki źle działają?
Czytniki w automatach biletowych w autobusach podają inny komunikat (nie o uldze).

--------------------
Popieram komunikację autobusową - szczególnie pojazdami marki Scania i MAN. Uważam, iż należy budować autostrady (lub drogi szybkiego ruchu) w miastach, by po nich mogły jechać autobusy z ekonomiczną prędkością, bez zbędnych zatrzymań na światłach. MPK nie powinno kupować autobusów z układem wieżowym, gdyż szafa zabiera aż 4 miejsca siedzące (których w autobusach jest niedobór).

+Quote Post
Łoto
post 7-04-2008, 15:48
Post #493

Wredny Moderator :)

Nr użytkownika: 46
Numer GG: 771185

CYTAT(Zbigniew @ 7-04-2008, 14:13) [snapback]57202[/snapback]
Np. moją KKM odczytują jako ulgowy miejski, ważny do (data). Wszystkie daty się zgadzają, ale taryfa nie, gdyż ja mam wg taryfy normalnej (nie mam zniżek). Może fakt posiadania biletu okresowego już uchodzi za ulgę? Może te czytniki źle działają?

Czytnik dobrze działa. Masz ulgowy miejski, a nie ulgowy gminny. To jest ulga handlowa wprowadzona kilka lat temu.

--------------------
Co to za ptak, co śpiewa tak:
"Proszę bilety do kontroli"?

+Quote Post
Krzysiaczek
post 7-04-2008, 16:19
Post #494

Moderator Forum (zanikający czasem...)

Skąd: Stołeczne Królewskie Miasto Kraków, Na Kozłówce ex. Stare Miasto
Nr użytkownika: 78
Tlen: kmalak

Zbigniew question.gif huh.gif tongue.gif - Ty taki miłośnik KM, bywalec, stary wyjadacz forum i znawca, a nie wiesz, że od 2-go zakupu bilteu okresowego każdy ma tę ulgę (tzn tylko za pierwszym razem płacisz wg taryfy normalnej).

--------------------
Pozdrawiam,
Krzysiaczek
"...Jam karzeł, jam karzeł!!!
Gnom zły i okrutny, świat widzę ponuro, bom ciemno ubrany, wzrost pożal się Boże.
Nie trzeba proroków, ja czuję to skórą, co dziś źle się toczy, potoczy się gorzej!!!
Zginiemy, a nasze pałace się zwalą..."
P.Gintrowski

+Quote Post
pionek
post 7-04-2008, 18:53
Post #495

Zaawansowany
**

Nr użytkownika: 1,104

Moi drodzy cud się stał. Alleluja, chwalmy techników MPK i nie tylko (bo nie wiem, kto sobie z tym poradził).

W sobotę jadąc tramwajem z czytnikiem KKM w kasowniku w końcu udało mi się odczytać coś innego niż: "Brak ważnego biletu". Po trzech miesiącach od wprowadzenia zmian w taryfach w końcu udało się przeprogramować czytniki w kasownikach w taki sposób, aby potrafiły odczytać, że mam bilet do 9 kwietni, i że jest to bilet ulgowy.

Czy to nie jest piękne? Musiałem na to czekać tylko trzy miesiące!

+Quote Post
Swodoba
post 7-04-2008, 19:53
Post #496

Nr użytkownika: 75

CYTAT(pionek @ 7-04-2008, 19:53) [snapback]57228[/snapback]
Moi drodzy cud się stał. Alleluja, chwalmy techników MPK i nie tylko (bo nie wiem, kto sobie z tym poradził).

W sobotę jadąc tramwajem z czytnikiem KKM w kasowniku w końcu udało mi się odczytać coś innego niż: "Brak ważnego biletu". Po trzech miesiącach od wprowadzenia zmian w taryfach w końcu udało się przeprogramować czytniki w kasownikach w taki sposób, aby potrafiły odczytać, że mam bilet do 9 kwietni, i że jest to bilet ulgowy.

Czy to nie jest piękne? Musiałem na to czekać tylko trzy miesiące!

Ja czekam do tej pory od listopada.

--------------------
jak to dobrze, że nie ma oszołomów

+Quote Post
szubak
post 7-04-2008, 22:28
Post #497

Doświadczony

Nr użytkownika: 43

CYTAT(pionek @ 7-04-2008, 19:53) [snapback]57228[/snapback]

No i super ze im sie w koncu udalo...
Niemniej to co bylo wczesniej bylo lekko nie fair wobec pasazerow. Zdarzaly sie i takie sytuacje, iz pasazer po sprawdzeniu KKM w kasowniku (z blednym komunikatem) kasowal zwykly bilet, aby nie jechac na gape....

--------------------
"Kaczor rządzi, Lisa słuchają miliony, a Lew siedzi..."

+Quote Post
Zbigniew
post 8-04-2008, 14:49
Post #498

Uczony

Nr użytkownika: 21

CYTAT(Krzysiaczek @ 7-04-2008, 17:19) [snapback]57216[/snapback]
Zbigniew :question: :huh: :P - Ty taki miłośnik KM, bywalec, stary wyjadacz forum i znawca, a nie wiesz, że od 2-go zakupu bilteu okresowego każdy ma tę ulgę (tzn tylko za pierwszym razem płacisz wg taryfy normalnej).

Czy to oznacza, że gdy będę doładowywać swoją KKM, to wtedy już za mniejszą opłatę (licząc na ten sam okres)?

--------------------
Popieram komunikację autobusową - szczególnie pojazdami marki Scania i MAN. Uważam, iż należy budować autostrady (lub drogi szybkiego ruchu) w miastach, by po nich mogły jechać autobusy z ekonomiczną prędkością, bez zbędnych zatrzymań na światłach. MPK nie powinno kupować autobusów z układem wieżowym, gdyż szafa zabiera aż 4 miejsca siedzące (których w autobusach jest niedobór).

+Quote Post
mn_
post 8-04-2008, 18:39
Post #499

Zaawansowany
**

Nr użytkownika: 37

CYTAT(Zbigniew @ 8-04-2008, 15:49) [snapback]57267[/snapback]
Czy to oznacza, że gdy będę doładowywać swoją KKM, to wtedy już za mniejszą opłatę (licząc na ten sam okres)?

Tutaj masz wszystko napisane. Porównaj sobie pierwsze dwie tabelki (i nazwy biletów w ich nagłówkach). smile.gif

+Quote Post
clash
post 9-04-2008, 10:26
Post #500

Doświadczony

Nr użytkownika: 11,171

CYTAT(Zbigniew @ 8-04-2008, 15:49) [snapback]57267[/snapback]

CYTAT(mn_ @ 8-04-2008, 19:39) [snapback]57298[/snapback]
Tutaj masz wszystko napisane. Porównaj sobie pierwsze dwie tabelki (i nazwy biletów w ich nagłówkach). smile.gif

Dla uściślenia: chodzi o pierwszy bilet okresowy w życiu a nie pierwszy na KKM

+Quote Post

34 Stron V  « < 23 24 25 26 27 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21-11-2009, 02:10